Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

KARDIOLOGISK TIDSSKRIFT

Mobil stroke-enhed skal mindske ulighed i sundhed

Region Sjælland er i gang med et nyt projekt, hvor stroke-patienter skal kunne sættes i trombolyse-behandling, mens de stadig befinder sig i ambulancen. Det vil give bedre behandlingsmuligheder for patienterne i vores udkantsområder, siger professor Troels Wienecke.

NEUROLOGISK TIDSSKRIFT

Nye anbefalinger om hjernerystelse: Patienterne skal ikke inaktiveres

Der er ikke videnskabeligt belæg for at anbefale mest mulig ro og hvile efter en hjernerystelse, viser nye vidensrapporter. Resultater fra et tværfagligt projekt på Hammel Neurocenter bekræfter anbefalingen om mere aktivitet.

ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT

Fedmeforsker om Kræftens Bekæmpelses investeringer i fastfood og cola: Hykleri af værste skuffe

For tre år siden kom det frem, at Kræftens Bekæmpelse investerer i blandt andet McDonalds og Coca-Cola. Men først nu – tre år senere – har Danmarks største patientforening besluttet, at den ikke længere vil købe aktier i store fastfoodkæder og læskedrikke. Organisationen burde have ændret det for længe siden og uden pres fra medierne, mener Jens-Christian Holm.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Professorer: Storbylæger kommer til at lære at sige nej til patienter

Danske Regioner mener, at praksislæger med de mest raske patienter skal have flere patienter, og læger i udsatte områder færre – dette vil de bringe frem i de overenskomstforhandlinger med PLO, der begynder om få uger. Læger i storbyer må lære at afvise flere patienter, ifølge professorerne Jes Søgaard og Mickael Bech. “Jeg siger ikke, at det bliver let, men det er nødvendigt,” siger Jes Søgaard.

SUNDHEDSKULTUR

Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Tarmkræft-overlevere har senfølger op til ti år efter behandling

Mange langtidsoverlevere efter kolorektalkræft oplever vedvarende fysiske og psykiske symptomer op til 10 år efter endt kræftbehandling, viser resultater fra knap 3.600 danskere præsenteret på DSKO’s årsmøde 2024.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Flere blodprøver kan måske afsløre hæmatologisk sygdom op til fem år før diagnose

Forandringer i blodprøveaktiviteten gør det tilsyneladende muligt at spore visse hæmatologiske sygdomme mere end fem år før, at patienterne får stillet diagnosen, viser nyt dansk studie. Det åbner et potentielt vindue for tidligere diagnostik, og kan måske på sigt anvendes som led i bedre prognosticering af en række sygdomme.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Tre læger og tre patient-repræsentanter skal skære 10 overflødige undersøgelser væk

Scanninger af lænderyggen, dobbelte blodprøver og faste diabeteskontroller er blot nogle af de 15 områder, som Vælg Klogt allerede har peget på som overflødige i det danske sundhedsvæsen, og som derfor allerede er blevet fjernet på flere hospitaler og afdelinger landet over. Nu skal et nyt udvalg pege på yderligere mindst 10 områder.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Faste kontrolforløb af kræftpatienter på vej ud – og det kan være godt for patienterne

De fleste er enige om, at der skal fundamentale forandringer til for at tackle de mange udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor. Og meget tyder på, at en af de forandringer vil blive, at flere kræftpatienter i kontrolforløb selv skal mestre deres forløb i eget hjem med mulighed for at kontakte læger eller sygeplejersker. Det kan der være store fordele i for patienterne, viser to nye projekter.

DERMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Danske forskere gør gennembrud i forskning om sjælden hudlidelse

Danske forskere har identificeret tre risikofaktorer for udviklingen af svær hidrosadenitis suppurativa og er nu i gang med at udvikle en algoritme, der på et tidligt tidspunkt kan forudsige risikoen for udvikling af svær sygdom.

PSYKIATRISK TIDSSKRIFT

Psykiatriske afdelinger i Odense og Svendborg lægges sammen

Frem for helt at lukke psykiatrien i Svendborg bliver den fra 1. maj fusioneret med voksenpsykiatrien i Odense. Det har et bredt flertal i Region Syddanmarks regionsråd besluttet 18. marts. Konsekvensen bliver, at især lægerne i Odense fremover kommer til at køre frem og tilbage mellem de to fynske byer.

PATIENTAKADEMIET

Forskere forventer, at flere vil falde om med stroke i fremtiden

Forskere forventer, at flere mennesker fremover vil falde om på grund af et stroke, som det der ramte den konservative formand Søren Pape Poulsen i sidste uge. Det skyldes ikke kun, at vi bliver ældre, men også fordi vi måske lever mere usundt.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Prisforhandlinger kan vende op og ned på anbefalinger i ny CLL-vejledning

Patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) må endnu ikke behandles efter den behandlingsvejledning, som Medicinrådet udgav i forbindelse med seneste rådsmøde. Det må de først, når prisforhandlingerne er gennemført, og Medicinrådet kan ikke garantere, at de ikke kommer til at annullere de stående anbefalinger. Det er dybt frustrerende, at vi fortsat er hensat til at give patienterne en underlødig behandling i første linje, lyder det fra ledende overlæge.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Danske Regioner reagerer på oplæg fra PLO og KL: Det vil ikke styrke lægedækningen

PLO skal fremover forhandle national overenskomst med KL frem for regionerne, foreslår PLO, og det er "ikke afgørende", om regioner består eller forgår, skriver PLO-formanden til sine medlemmer. Danske Regioner påpeger, at det hidtil har været nødvendigt med supplementer til PLO-overenskomsten for at nå ud til alle borgere.

ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT

Professor advarer mod for hurtige konklusioner om vejning af børn

Et aktuelt oversigtsstudie har fået forskerne bag til at advare mod systematisk vejning af børn. Men der er ikke umiddelbart belæg for de konklusioner, mener aarhusiansk professor, der er sidsteforfatter på en tilsvarende forskningsartikel.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Virksomheder bag super-effektive behandlinger undgår i høj grad Danmark

Danmark er det land, hvor lægemiddelselskaber oftest undlader at søge om ibrugtagning af de meget effektive – men også meget dyre – avancerede terapier mod blandt andet kræft og nervesygdomme. Det viser en ny rapport, hvor England, Danmark, Norge og Sverige indgår.

RESPIRATORISK TIDSSKRIFT

En del astmapatienter i biologisk behandling opnår klinisk remission

Dansk svær astma register (DSAR) er en landsdækkende kohorte, der omfatter alle voksne patienter i biologisk behandling for svær astma i Danmark. Men hvor mange af dem opnår klinisk remission ved den biologiske behandling, og hvad forudsiger den optimale effekt af behandlingen? Det har en gruppe danske forskere for første gang undersøgt.

OFTALMOLOGISK TIDSSKRIFT

Videreuddannelse af øjensygeplejersker fastholder personalet

På Aarhus Universitetshospital har man udviklet og etableret en toårig videreuddannelse for øjensygeplejersker. Den faglige opgradering har givet øjensygeplejersker et øget fokus på egen faglighed og bidraget til yderligere arbejdsglæde.